De Kraamtijd

Als wij de bevalling begeleiden zal een kraamverzorgster ons ondersteunen bij de geboorte van het kindje. Zij zal na de bevalling ook de verzorging van moeder en kind doen. In de eerste 8 dagen na de bevalling zal ze de medische conditie van moeder en kind in de gaten houden door controles te doen. Ze heeft een signalerende rol en zal direct met ons overleggen als zich complicaties voordoen. Ook kijkt ze hoe het met jullie gaat en zal jullie geruststellen en helpen waar nodig. Daarnaast zal zij het gezin begeleiden in de verzorging van de baby, waaronder ook tijdens de borstvoeding.

De kraamzorg moet je al in de zwangerschap geregeld hebben. Hieronder staan de kraamzorgorganisaties hier in de regio, kijk wat bij jou past!

Wij als verloskundige zullen in de kraamweek ook een aantal keren langskomen om te kijken hoe het gaat. Wij zijn, zoals ook in de zwangerschap, verantwoordelijk voor moeder en kind. Mochten er zorgen of complicaties zijn, komen wij altijd meteen langs! Ook als je tijdens de zwangerschap en bevalling onder zorg in het ziekenhuis bent geweest, kunnen wij je kraamperiode begeleiden. Dit mag tijdens de zwangerschap al aangeven, maar hoeft niet.

Na de eerste week sluiten wij het kraambed af, maar zijn zeker de eerste 6 weken te bereiken voor vragen, klachten of onzekerheden met betrekking tot de zwangerschap, bevalling of de kraamperiode. Daarnaast zullen het consultatiebureau en de huisarts de zorg overnemen en zijn dus ook aanspreekpunt.

Wanneer moet je bellen?

Bij de kraamvrouw:
– Bij plotseling veel bloedverlies of verlies van grote stolsels
– Bij één van de volgende klachten: hoofdpijn, sterretjes zien, braken, gevoel van een strakke band om hoofd of bovenbuik, pijn in bovenbuik of tussen schouderbladen
– Bij koorts van 38 graden of hoger, soms met erge buikpijn of hevig stinkend bloedverlies
– Bij een dik, rood en pijnlijk been

Bij de baby:
– Als de huid of oogwit van je baby geel is binnen 24 uur na geboorte (na 24 uur is dit normaal, de kraamzorg en wij beoordelen dit elke dag)
– Als je baby een temperatuur onder de 36 of boven de 38 graden heeft, een snelle of kreunende ademhaling of grauwe huidskleur
– Als de lippen, tong of binnenkant van het mondje van je baby een blauw/paarse kleur heeft. Of als hij bezweet, benauwd of kortademig is bij huilen of drinken
– Als je baby met een krachtige boog spuugt of elke voeding veel melk terug geeft

Deze signalen kun je ook terugvinden op de signalenkaart hieronder.

Informatieavonden

Wij organiseren met enige regelmaat informatieavonden. Bekijk hieronder de lijst met informatieavonden.

Deel deze pagina