Prenatale screening

Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om je ongeboren kindje te laten onderzoeken. Je kunt een screening doen op drie chromosomale afwijkingen in het eerste trimester van de zwangerschap (de NIPT) en een screening in het tweede trimester op structurele afwijkingen (de SEO; 20-weken echo). Sinds afgelopen september is hier ook de 13 weken echo aan toegevoegd: dit is nog een studie (lees hieronder hier meer over). 

De onderzoeken kunnen je aan de ene kant geruststellen over de gezondheid van je kindje maar ze kunnen je ook ongerust maken waardoor je voor moeilijke keuzes kan komen te staan. Denk er dus vantevoren goed over na! 
Wij plannen altijd na de intake een extra afspraak om het over deze testen te hebben. Deze afspraak is verplicht als je de testen wilt laten doen. 

Je bepaalt zelf of je de onderzoeken wilt, welke onderzoeken je wilt en of je daarna eventueel nog vervolgonderzoek laat doen.  
Er zijn 3 verschillende onderzoeken mogelijk:

  • De NIPT. Bij dit onderzoek wordt er bloed bij je afgenomen. In je bloed kan het laboratorium zien of het kindje wel of geen trisomie 13,18 of 21 heeft. Dit staat voor het Edwards syndroom, het Patausyndroom en het syndroom van Down.
    Kijk voor meer informatie en de kosten op; www.pns.nl (Wil je de folder in het Engels, Turks, Arabisch, Chinees, Papiamento, Duits, Spaans, Frans, Portugees of Pools lezen? klik hier)
    Een heel helder filmpje vind je hier
  • Het structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Hierbij wordt door een gespecialiseerde echoscopiste het kindje van top tot teen bekeken of er lichamelijke afwijkingen zijn. Deze echo vindt plaats vanaf 19 weken. (Wil je de folder in het Engels, Turks, Arabisch, Chinees, Papiamento, Duits, Spaans, Frans, Portugees of Pools lezen? Klik hier
  • Sinds september 2021 is er een studie gestart naar de 13 weken echo (Eerste trimester SEO). 
    Een helder filmpje over de 13 en 20 weken echo vind je hier

De bovenstaande onderzoeken kunnen plaatsvinden in Zevenaar, Zutphen en Doetinchem. Je dient hier zelf een afspraak voor te maken met een verwijzing van ons. 

Doesburg
Echocentrum ViP
De Linie 3b
Doesburg (in onze praktijk)
www.echocentrumvip.nl

Zutphen
Verloskundige praktijk Zutphen
Judith Leysterstraat 2
7204 EA Zutphen
0575-516830

Zevenaar
VEZ (niet in het ziekenhuis)
www.v-e-z.nl
Didamsestraat 10 (De Seventer)
6901 HC Zevenaar
06-25 07 70 86
info@v-e-z.nl.

Doetinchem
Echocentrum EVA
Groenestraat 1
7009 BH Doetinchem

Informatieavonden

Wij organiseren met enige regelmaat informatieavonden. Bekijk hieronder de lijst met informatieavonden.

Deel deze pagina