Thuis of in het ziekenhuis?

Als de zwangerschap normaal verloopt, is thuis een goede en veilige plaats om te bevallen.

Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een bevalling in het ziekenhuis. Bij een poliklinische (ziekenhuis) bevalling huur je in feite een verloskamer, waar wij de bevalling begeleiden (dus niet een gynaecoloog). We hebben dezelfde instrumenten tot onze beschikking als bij een thuisbevalling.
Als er tijdens de thuisbevalling of poliklinische bevalling complicaties optreden, verwijzen wij je door naar de gynaecoloog.

Bij een thuisbevalling assisteert een kraamverzorgster ons bij de bevalling. Bij een poliklinische bevalling is dat een kraamverzorgster of verpleegkundige. 

Het eerste deel van de poliklinische bevalling is gelijk aan dat van de thuisbevalling. We komen bij je thuis om te bepalen of de bevalling begonnen is en hoeveel ontsluiting er is. Op een bepaald moment in de ontsluitingsfase is het tijd om naar het ziekenhuis te gaan. Wij bellen dan met het ziekenhuis van je keuze zodat er een verloskamer wordt klaargemaakt. Jij gaat met eigen vervoer naar het ziekenhuis toe. Wij rijden met onze eigen auto achter je aan.

Een vorm van poliklinisch bevallen is in het geboortecentrum IZZI. De sfeer van thuis in het ziekenhuis. Dit geboortecentrum zit in het Gelre ziekenhuis in Zutphen. 

Omdat er bij een bevalling in het geboortecentrum eigenlijk niets anders gebeurt dan thuis, is de suite zo huiselijk mogelijk ingericht. Het heeft zijn eigen toilet en badkamer. Ook is er een bad aanwezig, speciaal voor vrouwen die graag in bad willen ontspannen tijdens de ontsluitingsfase en natuurlijk voor degenen die een badbevalling wensen. Wij begeleiden je, samen met de kraamverzorgster, tijdens je bevalling. Mocht het nodig zijn, dan is de zorg van de gynaecoloog en het ziekenhuis direct om de hoek.

Niet elke verzekering vergoedt een poliklinische bevalling of een bevalling in geboortecentrum IZZI volledig, controleer dit dus van te voren bij je verzekeraar.

Jij bepaalt waar je wilt bevallen! Wij werken samen met de drie ziekenhuizen in de regio: Slingeland Doetinchem, Rijnstate Arnhem en Gelre Ziekenhuizen locatie Zutphen en Apeldoorn.


Bijlagen

Informatieavonden

Wij organiseren met enige regelmaat informatieavonden. Bekijk hieronder de lijst met informatieavonden.

Deel deze pagina