Thuis of in het ziekenhuis?

Als de zwangerschap normaal verloopt, is thuis een goede en veilige plaats om te bevallen.

Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een bevalling in het ziekenhuis. Bij een poliklinische (ziekenhuis) bevalling huur je in feite een verloskamer, waar wij de bevalling begeleiden (dus niet een gynaecoloog). We hebben dezelfde instrumenten tot onze beschikking als bij een thuisbevalling.
Als er tijdens de thuisbevalling of poliklinische bevalling complicaties optreden, verwijzen wij je door naar de gynaecoloog.

Bij een thuisbevalling assisteert een kraamverzorgster ons bij de bevalling. Bij een poliklinische bevalling is dat een kraamverzorgster of verpleegkundige. 

Het eerste deel van de poliklinische bevalling is gelijk aan dat van de thuisbevalling. We komen bij je thuis om te bepalen of de bevalling begonnen is en hoeveel ontsluiting er is. Op een bepaald moment in de ontsluitingsfase is het tijd om naar het ziekenhuis te gaan. Wij bellen dan met het ziekenhuis van je keuze zodat er een verloskamer wordt klaargemaakt. Jij gaat met eigen vervoer naar het ziekenhuis toe. Wij rijden met onze eigen auto achter je aan.

Niet elke verzekering vergoedt een poliklinische bevalling volledig, controleer dit dus van te voren bij je verzekeraar.

Jij bepaalt waar je wilt bevallen! Wij werken samen met de drie ziekenhuizen in de regio: Slingeland Doetinchem, Rijnstate Arnhem en Gelre Ziekenhuizen locatie Apeldoorn.

Medische indicatie
Als je een medische indicatie hebt, is het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Deze indicatie kan voor de bevalling al duidelijk zijn (bijvoorbeeld als de baby in stuitligging ligt of als de bevalling wordt ingeleid) of tijdens de bevalling ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn als er wens is voor pijnstilling of als de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Wij zullen de zorg op dat moment overdragen aan de verloskundige en gynaecoloog van het ziekenhuis naar keuze. De kosten worden in dit geval altijd gedekt door de zorgverzekeraar.


Bijlagen

Informatieavonden

Wij organiseren met enige regelmaat informatieavonden. Bekijk hieronder de lijst met informatieavonden.

Deel deze pagina