0313 - 475687

Prenatale screening

Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om je ongeboren kindje te laten onderzoeken. Je kunt een screening doen op drie chromosomale afwijkingen in het eerste trimester van de zwangerschap (de NIPT en combinatietest) en een screening in het tweede trimester op structurele afwijkingen (de SEO; 20-weken echo). 

De onderzoeken kunnen je aan de ene kant geruststellen over de gezondheid van je kindje maar ze kunnen je ook ongerust maken waardoor je voor moeilijke keuzes kan komen te staan. Denk er dus vantevoren goed over na!

Je bepaalt zelf of je de onderzoeken wilt, welke onderzoeken je wilt en of je daarna eventueel nog vervolgonderzoek laat doen.  
Er zijn 3 verschillende onderzoeken mogelijk:

  • De nipt. Bij dit onderzoek wordt er bloed bij je afgenomen. In je bloed kan het laboratorium zien of het kindje wel of geen trisomie 13,18 of 21 heeft. Oftwel of het kindje wel of niet de ziekte van Patau of Edwards heeft en of het wel of geen down syndroom heeft. Kijk voor meer informatie en de kosten op; www.pns.nl (Wil je de folder in het Engels, Turks, Arabisch, Chinees, Papiamento, Duits, Spaans, Frans, Portugees of Pools lezen? klik hier)
  • De combinatietest. Bij dit onderzoek wordt er bloed bij je afgenomen en er wordt met de echo gekeken naar de dikte van de nekplooi bij je kindje. Dit samen geeft aan hoe groot de kans voor dit kindje is op het Syndroom van Down en de ziekte van Patau en Edwards
  • Het structureel echoscopisch onderzoek (SEO of 20 weken echo genoemd). Hierbij wordt door een gespecialiseerde echoscopiste het kindje van top tot teen bekeken of er lichamelijke afwijkingen zijn. (Wil je de folder in het Engels, Turks, Arabisch, Chinees, Papiamento, Duits, Spaans, Frans, Portugees of Pools lezen? Klik hier)

Raadpleeg je zorgverzekeraar om zeker te weten of de kosten voor deze onderzoeken vergoed worden.
De bovenstaande onderzoeken kunnen plaatsvinden in Zevenaar en in Zutphen. Je dient hier zelf een afspraak voor te maken met een verwijzing van ons. 

Zutphen
De afspraak voor de combinatietest dient direct na de termijnecho gemaakt te worden, de afspraak voor de SEO dient gemaakt te worden voor 15 weken. 

Het is niet toegestaan om kinderen mee te nemen.

Verloskundige praktijk Zutphen (dus niet in het ziekenhuis)
Judith Leysterstraat 2
7204 EA Zutphen
0575-516830

Zevenaar
VEZ (niet in het ziekenhuis)
www.v-e-z.nl
Didamsestraat 10 (De Seventer)
6901 HC Zevenaar
06-25 07 70 86
info@v-e-z.nl.