0313 - 475687
Informatieavonden

Wij organiseren met enige regelmaat informatieavonden. Bekijk hieronder de lijst met informatieavonden.

Bekijk alle informatieavonden

Het begint! En dan??

Een bevalling kan op twee manieren beginnen. Met weeen of met gebroken vliezen.


10% van de bevallingen begint met het spontaan breken van de vliezen. De weeën komen dan later op gang. Als je denkt dat je vliezen gebroken zijn probeer dan wat vruchtwater op te vangen en te kijken welke kleur het heeft. Als je tijdens het spreekuur hebt gehoord dat het hoofdje nog niet is ingedaald ga dan op bed liggen en neem direct contact op met de dienstdoende verloskundige. Ook bij twijfel kun je het beste even bellen.


Meestal begint de bevalling met weeën. Aan het begin van de bevalling zijn het meestal niet meteen hele lange weeën.
Het begint vaak langzaam: eerst voel je bijvoorbeeld elk kwartier een harde buik. Dit zal dan steeds sneller terugkeren waarbij het ook steeds heftiger wordt. 
Het is mogelijk dat de weeën weer afzakken, dan waren het voorweeën of oefenweeën. Wacht dus altijd even af of het echt doorzet.

Als de weeën binnen de 5 minuten komen en langer dan een minuut aanhouden dan is de ontsluiting zeer waarschijnlijk begonnen. Deze weeën zijn altijd erg pijnlijk. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te ontspannen, dat maakt het opvangen van de weeën makkelijker. Zorg voor een warme omgeving (verwarming aan), draag warme sokken of stap zo nu en dan onder een warme douche. Let op de ademhaling. Het is goed je te concentreren op een rustige ademhaling. Probeer pas te gaan puffen als je niet meer rustig kunt  ademhalen.
Zorg ervoor dat je niet teveel wordt afgeleid door bijvoorbeeld de aanwezigheid van kinderen of teveel mensen.
Het veranderen van je houding tijdens het opvangen van de weeën is goed. Je merkt vanzelf welke houding het meest prettig is. Voorbeelden van houdingen zijn: liggend op bed (zij of rug), lopen, op handen en knieën, voorovergebogen op een stoel, etc.

Bij je eerste kindje mag je wachten met bellen tot je een uur lang weeen hebt om de 3 à 4 minuten van ongeveer een minuut. Bij een volgend kindje verwachten we dat de bevalling wat sneller gaat en dan vinden we het fijn als je ons belt bij weeen om de 5 minuten.

Wanneer je denkt dat de bevalling begonnen is of als je denkt dat je vliezen gebroken zijn, ook voor de 37 weken, neem dan altijd contact met de dienstdoende verloskundige op 0313 - 475687 (kies 1 in het keuzemenu).

Het kan zijn dat je een beetje bloed of slijm verliest aan het begin of tijdens de bevalling. Dit is normaal. Is het veel bloed of maak je je er toch zorgen over neem dan even contact op met de dienstdoende verloskundige.

Het verliezen van de slijmprop betekent niet dat de bevalling is begonnen. Je hoeft de verloskundige hiervoor dan ook niet te bellen. Maar hierbij geldt natuurlijk ook dat als je ongerust bent je ten alle tijde kunt bellen! 


Bijlagen