0313 - 475687

Controleschema tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap duurt gemiddeld 40-42 weken. Gedurende deze periode zul je diverse malen op controle komen. We hebben standaard momenten waarop we de controles uitvoeren. Afhankelijk van het verloop van de zwangerschap kan het zijn dat hiervan afgeweken wordt.

De vervolgcontroles vinden plaats bij ongeveer 14, 19, 23, 27, 30, 33, 36, 38, 39, 40 weken en indien nodig bij 41 weken.
De controles bestaan uit:

  • Het meten van de bloeddruk
  • Het beoordelen van de groei van je buik, en indien mogelijk het beoordelen van de ligging van je kindje
  • Het luisteren naar het hartje
  • Het beantwoorden van vragen of bespreken van problemen.
  • Het geven van informatie over verschillende dingen zoals borstvoeding of kunstvoeding

 

In onze praktijk word je niet standaard gewogen, als je dit wel wilt geef dit dan aan tijdens het spreekuur.
Na de 11de week kan je een NIPT laten uitvoeren. Tussen de 19 en 22 weken kun de 20 weken echo laten maken in het VCZ te Zutphen of het VEZ te Zevenaar. Voor alle testen heb je een verwijzing van ons nodig. Rond de 30 weken wordt het ijzergehalte in je bloed gecontroleerd. Indien je bloedgroep rhesus negatief is zal er om die reden ook bloed afgenomen worden.

Kun je onverhoopt niet op de afgesproken datum en tijd op controle komen zeg deze dan tijdig af, telefonisch of per email. Kan kunnen we ook meteen een nieuwe afspraak inplannen. 

Elke maandag van 11.45 tot 12.15 uur is er hartjesspreekuur in Doesburg. Je kunt dan anaf 12 weken zwangerschap zonder afspraak langs komen om naar het hartje van je kindje te luisteren. Indien je meer wilt bespreken mag je altijd een extra afspraak inplannen op het reguliere spreekuur. 


Bijlagen