0313 - 475687
Informatieavonden

Wij organiseren met enige regelmaat informatieavonden. Bekijk hieronder de lijst met informatieavonden.

Bekijk alle informatieavonden

Anticonceptie na de bevalling

Voordat je je eerste menstruatie krijgt, heb je alweer een eisprong en kun je dus weer zwanger raken.
Wil je nog geen risico lopen op een volgende zwangerschap, dan raden we aan om veilig te vrijen. Voor je lichaam is het ook beter om nog even te wachten met een eventuele volgende zwangerschap. Er wordt weleens gezegd: negen maanden zwanger, negen maanden ontzwangeren.

Geef je borstvoeding, dan is het onduidelijk wanneer je weer gaat menstrueren. Zeker als je regelmatig voedt, blijft de menstruatie vaak weg. Na het stoppen van de borstvoeding krijg je meestal binnen 6 weken weer een eerste menstruatie.

Borstvoeding beschermt niet tegen een volgende zwangerschap!

Tijdens de borstvoeding periode wordt het gebruik van de ‘gewone’ anticonceptiepil afgeraden. Deze kan ervoor zorgen dat de voeding terugloopt en bovendien kunnen de hormonen bij de baby terecht komen. Eén pil is wel mogelijk: de Cerazette. Deze bevat maar 1 hormoon welke niet van invloed is op de borstvoeding. Wat ook zou kunnen is bijvoorbeeld een spiraaltje. (Ook de hormoonhoudende zijn toegestaan in combinatie met borstvoeding: de dosis hormonen is zo laag dat deze de borstvoeding niet zal beïnvloeden en dat de hormonen niet bij het kindje komen). Een andere optie is natuurlijk het condoom.

Geef je kunstvoeding, dan zal de eerste menstruatie ongeveer 6 weken na de bevalling weer optreden. De huisarts of gynaecoloog is degene die de recepten schrijft voor bovenstaande middelen.