0313 - 475687
Informatieavonden

Wij organiseren met enige regelmaat informatieavonden. Bekijk hieronder de lijst met informatieavonden.

Bekijk alle informatieavonden

Anticonceptie na de bevalling

Voordat je je eerste menstruatie krijgt, heb je alweer een eisprong en kun je dus weer zwanger raken.
Wil je nog geen risico lopen op een volgende zwangerschap, dan raden we aan om veilig te vrijen. Voor je lichaam is het ook beter om nog even te wachten met een eventuele volgende zwangerschap. Er wordt weleens gezegd: negen maanden zwanger, negen maanden ontzwangeren.

Geef je borstvoeding, dan is het onduidelijk wanneer je weer gaat menstrueren. Zeker als je regelmatig voedt, blijft de menstruatie vaak weg. Na het stoppen van de borstvoeding krijg je meestal binnen 6 weken weer een eerste menstruatie. Als je kunstvoeding aan je kindje geeft, zal je ongeveer 6 weken na je bevalling weer gaan menstrueren.  

Borstvoeding beschermt niet tegen een volgende zwangerschap!

Tijdens de borstvoeding periode wordt het gebruik van de ‘gewone’ anticonceptiepil afgeraden. Deze kan ervoor zorgen dat de voeding terugloopt en bovendien kunnen de hormonen bij de baby terecht komen.

Anticonceptiemethoden die wel mogelijk zijn tijdens de borstvoeding zijn de Cerazette  pil, het hormoonstaafje (Implanon), de spiraal (zowel koper- als hormoonhoudende spiraaltjes) en natuurlijk condooms. De Cerazette pil bevat maar één soort hormoon, welke geen invloed heeft op de borstvoeding. De hormoonhoudende spiraaltjes (Kyleena  en Mirena) bevatten zodanig weinig hormonen (en ook maar één soort) dat ook deze geen invloed hebben en erg geschikt zijn voor na een bevalling. 

Meer informatie over de verschillende vormen van anticonceptie kun je vinden op www.anticonceptie.nl 

Spiraal plaatsen
Mocht je keuze vallen op de spiraal, kan je deze vanaf ongeveer 10 weken na je bevalling laten plaatsen door je huisarts, gynaecoloog of sinds kort ook bij ons in de praktijk door Lotte (verloskundige). Mocht je hier interesse in hebben of meer informatie over willen, bel dan naar de praktijk.